torsdag 7. april 2016

Den kalde krigen - Marshallhjelpen

I denne oppgaven skal jeg ta for meg betingelsene for Marshallhjelpen under den kalde krigen, og skrive en kontrafaktisk tekst om hvordan Europa hadde utviklet seg dersom Marshallhjelpen ikke hadde eksistert.

Marshallhjelpen, også kalt Marshallplanen var et amerikansk hjelpeprogram som var rettet mot Europa, og ble satt i gang i 1947 etter andre verdenskrig. Det ble satt i gang av den amerikanske utenriksministeren George C. Marshall. Planen innebar at USA aktivt skulle gå inn med økonomisk støtte for å få landene på rett kurs, mot at de åpnet for mer frihandel, og alle landene i Europa ble tilbudt hjelpen, til og med Sovjetunionen. Sovjetunionen takket nei, men til slutt hadde totalt 18 land takket ja til hjelpen.

Dersom Marshallhjelpen aldri hadde eksistert hadde nok Europa utviklet seg på en mye saktere måte, og av dette hadde nok risikoen til en ny krig økt. Uten Marshallhjelpen hadde aldri Europa fått tilsendt økonomisk støtte, redskaper til bønder, og mengden produksjon av mat hadde ikke økt så mye som den gjorde. Uten dette hadde ikke industri - og jordbruksproduksjonen økt så mye som den gjorte, og fattigdom og hungersnød kunne preget landene i en lengere tid fremover.
De politiske virkningene av Marshallplanen kan kanskje ha vært minst like viktig som de økonomiske. Kritiske røster til Marshallhjelpen påstod at planen var en amerikansk økonomisk imperialisme, og at det var et forsøk på å få kontroll over Vest-Europa på samme måte som Sovjeterne kontrollerte Øst-Europa. Det var et resultat av USAs geopolitiske mål, heller enn sjenerøsitet. Dersom Europa aldri hadde blitt tilbudt Marshallhjelpen ville nok ikke den kommunistiske innflytelsen blitt redusert i sterk grad, eller de kommunistiske partier blitt mindre populære, og den Sovjetiske unionen kunne til slutt kontrollert hele Europa. Europa kunne blitt i stor grad en kommunistisk verdensdel uten fellesskap, uten NATO, og ikke sterke nok til å stå imot en eventuell krig.

Når det gjelder hvilke muligheter vest-europeiske land hadde til å motstå presset fra den kommunistiske utviklingen og Sovjetunionen uten særlig støtte fra USA, kunne nok landene prøvd å danne en type allianse eller union, hvor de kunne ha forsøkt å lage en plan for videre oppbygging av økonomi og politikk.

I konklusjon, hadde Europa trolig vært annerledes enn Europa slik den er i dag. Politikken og økonomien kunne sett annerledes ut, særlig i Sør-Europa, og flere land hadde nok slitt med arbeidsløshet, sult og fattigdom. Industri og jordbruksproduksjon hadde aldri økt så raskt som det gjorde, og som sagt ville aldri NATO eksistert, i så fall aldri blitt en suksessfull organisasjon. 

1 kommentar:

  1. Du berører her flere aspekter av politikken, og gjør deg noen tanker. Det jeg gjerne skulle sett mer av var kildebruk og underbygging, altså et forsvar av påstandene dine. Husk at det er helt avgjørende i historie å kildebelegge! God innsats!

    SvarSlett